Gymnastiekles op de tennisbaan

februari 19, 2020 w.schenk

Prima samenwerking scholen en sportsector 

Door Kor Kegel 

Fotograaf Patrick Wanders telt af: ,,Drie, twee, één…’’ en allemaal tegelijk gooien de scholieren hun tennisbal in de lucht. ,,Hartstikke enthousiast zijn ze,’’ zegt Jan van Os, voorzitter van TC Rozenburg. De tennisclub, mooi gelegen in het park achter de Koninginnelaan, ontvangt elke week driehonderd leerlingen van basisscholen De Regenboog en De Rank voor een alternatieve gymnastiekles. 

Een unieke samenwerking tussen onderwijs, sportvereniging en tennisschool. Het kwam doordat de leerkracht lichamelijke opvoeding van beide scholen, Francien Schotte, met zwangerschapsverlof ging en het moeilijk bleek om een plaatsvervanger met voldoende bevoegdheid te vinden. Directeur van De Rank is Jolanda Verbunt en zij had het er terloops over met haar vader: Jan van Os. Hij is per 1 februari voorzitter geworden van TC Rozenburg, na 21 jaar penningmeester te zijn geweest, en hij begon te broeden op het idee om de helpende hand te bieden. Hij kaartte het aan op de algemene ledenvergadering van de tennisvereniging op maandag 27 januari. Er volgden verkennende gesprekken met de schoolleiding en directeur Raymond Schot van At Vantage Tennis Academy. Deze tennisschool verzorgt naast tennislessen ook trainingen en schooltennis. 

Het leidde tot een prima staaltje van de handen ineenslaan. Gedurende vijf weken verzorgt At Vantage de gymlessen in de vorm van tennislessen op de kunstgrasbanen 1 en 2 van TC Rozenburg. ,,Ons bestuur vond het een mooie oplossing,’’ zeggen de directeuren van De Regenboog en De Rank, Petra Spits en Jolanda Verbunt. ,,Ook de ouders en verzorgers reageren heel positief. En de kinderen zijn superenthousiast.’’ 

TC Rozenburg krijgt nu elke week elf groepen van het basisonderwijs, zes van De Regenboog en vijf van De Rank. Met uitzondering van de krokusvakantie in de week van 24 februari duren de alternatieve gymnastieklessen tot en met vrijdag 13 maart. Dan is Francien Schotte nog niet terug, maar zal het wel haalbaar zijn om een plaatsvervangende gymleraar aan te stellen. 

Als het slecht weer is, stellen de twee scholen de gymzaal beschikbaar voor de tennisles. At Vantage, gevestigd op het complex van tennisvereniging Victoria tussen de A16 en het Kralingse Bos, stelt de rackets, ballen en ander materiaal beschikbaar. Directeur Raymond Schot geeft op vrijdagochtend les en Arthur Hamers, welbekend bij TC Rozenburg, doet dat op maandag- en dinsdagochtend. 

,,Wat mij hier opvalt,’’ zegt Arthur Hamers, ,,is dat de kinderen onwijs goed luisteren. Dat komt door dat dorpse, dat Rozenburg nog heeft.’’ 

TC Rozenburg hoeft eigenlijk niets meer te doen dan baan 1 en 2 ter beschikking te stellen. Jan van Os maakt er geen geheim van dat hij hoopt er nieuwe leden aan over te houden. ,,De kinderen vinden het leuk,’’ ziet hij. ,,Ik sprak leerlingen die helemaal niet wisten van het bestaan van ons mooie tenniscomplex. Ons ledenaantal loopt terug en we onderzoeken allerlei mogelijkheden om het tij te keren.’’ 

TC Rozenburg is opgericht in 1962 en was eerst gevestigd aan de Krokuslaan tot hier woningbouw kwam. In 1978 verhuisde de club naar het huidige complex, waar het beschikt over vijf kunstgrasbanen en een in 2015 aanzienlijke vergrote kantine met hoger gelegen terras: een prima plek om de wedstrijden te volgen. 

fotobijschrift: 

De leerlingen van groep 3 van De Rank met zittend in hun midden tennisleraar Raymond Schot. De achterste rij wordt gevormd door Petra Spits (De Regenboog), tennisleraar Arthur Hamers, tennisvoorzitter Jan van Os en Jolanda Verbunt (De Rank). Foto: Patrick Wanders.